23-02-2023

Blog_Lassen-2

Lassen met beschermgassen

Beschermgassen bij het lassen zijn onmisbaar voor de kwaliteit van het laswerk. Deze gassen beschermen de vlamboog tegen schadelijke invloeden van omgevingslucht. Ook zijn de beschermgassen van invloed op o.a. de sterkte van de vlamboog en de inbranding van de lasnaad.

Er zijn verschillende soorten beschermgassen die bij het lassen gebruikt worden, zoals Argon en Helium. Deze gassen kunnen ook gemengd worden om tot het gewenste resultaat te komen. Voor ieder lasproces wordt een ander gas of mengsel gebruikt.

Lasprocessen en bijbehorende beschermgassen
Om ongewenste reacties met de te lassen metalen te voorkomen, worden er inerte gassen gebruikt. Inerte gassen gaan geen chemische reacties aan die bepaalde materialen kunnen aantasten. In de lastechniek worden voornamelijk Argon en Helium gebruikt. Deze inerte gassen worden gebruikt bij MIG-lassen en zijn geschikt voor non-ferro metalen zoals, aluminium, koper en titaan.


Bij MAG-lassen wordt gebruikt gemaakt van Argon, gemengd met een actief gas, zoals koolstofdioxide (CO2). Dit heeft invloed op het resultaat van uw werkstuk, afhankelijk van het materiaal. Het enige verschil tussen MIG en MAG-lassen is het type beschermgas. Als er geen chemische reactie gewenst is, wordt er gekozen voor MIG-lassen. Dan moet er dus ook een inert gas gebruikt worden.

Als u gaat TIG-lassen heeft u een zuiver beschermgas nodig, zoals Argon of Helium. Een inert gas beschermt de elektrode en lasnaad tegen de lucht, waardoor er een optimaal resultaat bereikt kan worden.

Argon wordt veel gebruikt als beschermgas bij het lassen. Het is een inert gas en dus niet-reactief, waardoor het de meest ideale omgeving creëert voor het lassen. Argon zorgt voor een rustig brandende vlamboog dankzij het feit dat het een goed ioniseerbaar gas is. Helium is ook een populair beschermgas bij het lassen.

Helium is met name geschikt voor het lassen van metalen met hoge warmtegeleiding zoals aluminium en koper. In vergelijking tot Argon kunnen hogere lassnelheden worden bereikt. Helium wordt voornamelijk gebruikt bij automatisch of gerobotiseerd lassen.

Actieve (meng)gassen
Actieve gassen zorgen voor een chemische reactie bij het lassen. Deze reactie heeft effect op het uiteindelijke resultaat en is afhankelijk van het type gas en materiaal. Zuurstof en koolstofdioxide zijn veelgebruikte menggassen. Zuurstof (O2) bij MAG-lassen zorgt bijvoorbeeld voor een vlakkere, gladde naad. Koolstofdioxide (CO2) veroorzaakt een diepe, ronde inbranding en gaat poriënvorming tegen in de lasnaad.


Een mengsel van al deze gassen wordt gebruikt om een specifiek effect te bereiken bij het lassen. De keuze voor het ideale beschermgas is dus afhankelijk van het lasproces, materiaal en gewenste resultaat. Een mengsel van bijv. 96% Argon en 4% zuurstof bij MAG-lassen is geschikt voor RVS.

Bovenstaande is slechts een beknopte uitleg van het lassen met beschermgassen. Wilt u hier meer informatie over? Bij Kuil Nicos kunnen wij u helpen met de keuze voor het juiste beschermgas voor uw lasproces. Neem contact met ons op via info@kuilnicos.nl of bel 053-435 88 96.