08-05-2023

Kuil_Nicos_Blog-persluchtleiding

Welk type leiding gebruik ik voor perslucht?

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een persluchtleiding ervoor dat de benodigde perslucht getransporteerd wordt van de compressor naar een afnamepunt. Verschillende factoren zijn belangrijk bij het aanleggen van een persluchtleiding, zoals de flow, lengte, druk en het materiaal. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende materialen.

Aluminium
Aluminium wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor persluchtleidingen. Deze persluchtleidingen zijn lichtgewicht, corrosiebestendig en relatief snel te installeren. Leidingen van aluminium hebben bijna geen drukverlies, wat resulteert in energiebesparing ten opzichte van bijv. stalen persluchtleidingen. Aluminium leidingen zijn ook modulair, waardoor uitbreidingen aan het systeem eenvoudig aangebracht kunnen worden. Het Transair leidingsysteem van Parker heeft onze voorkeur voor perslucht. Dit is een hoogwaardig aluminium leidingsysteem, door het lichte gewicht en de eenvoudige installatie kunnen we deze relatief snel monteren. 

Kunststof
Kunststof persluchtleidingen, zoals PVC, zijn relatief goedkoop, corrosiebestendig en eenvoudig te installeren. Ze worden meestal gebruikt in lage-druktoepassingen of in situaties waar eenvoudige installatie belangrijker is dan hoge drukbestendigheid. PVC-leidingen zijn niet geschikt voor langere afstanden en eventuele reparatie is lastiger dan bij andere materialen. Een ander nadeel van kunststofleidingen is dat lijm gebruikt wordt bij de koppelingen, deze moet eerst drogen voordat het systeem gebruikt kan worden. Na verloop van tijd kan de lijmlaag echter uitdrogen, waardoor lekkage kan ontstaan. Wij raden onze klanten af om voor een kunststof leidingsysteem te kiezen.

Staal
Stalen persluchtleidingen zijn duurzaam en bestand tegen hoge druk. Wilt u een persluchtleiding van staal, dan wordt meestal geadviseerd roestvrijstaal (inox) te gebruiken. Bij gewoon staal is de kans op corrosie te groot. Corrosie aan de binnenkant van een leiding zorgt voor drukverlies en een lager debiet. Ook kunnen er deeltjes loskomen die meegenomen worden door de perslucht en schade kunnen veroorzaken aan apparatuur. Persluchtleidingsystemen van staal worden steeds minder toegepast. 

Koper
Koperen persluchtleidingen zijn glad (weinig drukverlies), bestand tegen corrosie en duurzaam. De montage kan arbeidsintensief zijn, met name als er gesoldeerd moet worden. In sommige omgevingen, zoals laboratoria, is het verplicht om met koper te werken.


Zoals hierboven beschreven, heeft ieder materiaal zijn eigen kenmerken. Breng eerst in beeld wat de vereisten zijn van uw systeem. Heeft u dit gedaan? Neem contact met ons op voor advies over welk materiaal het best geschikt is voor uw situatie.
Mail naar info@kuilnicos.nl of bel 053 – 435 88 96.