13-04-2023

Kuil_Nicos_Legris_push-in

Hoe werkt een insteekkoppeling?

Een insteekkoppeling, of push-in koppeling, is een van de meest gebruikte koppelingen in de pneumatiek om slangen te verbinden aan de benodigde apparatuur. Het is de meest intuïtieve en efficiënte manier om een pneumatische verbinding te maken. Daarnaast zijn deze persluchtkoppelingen makkelijk in gebruik en hebben ze een lange levensduur.

Gebruik van een insteekkoppeling
Het installeren van een slang in een insteekkoppeling is erg eenvoudig en is in enkele seconden gedaan. Druk simpelweg de slang in de koppeling, tot deze niet verder kan. De klemringen zullen zich om de slang bevestigen, zodat de verbinding luchtdicht en veilig is. Om de slang uit de koppeling te halen, drukt u de ontkoppelring in en haalt u eenvoudig de slang uit de insteekkoppeling.

Type insteekkoppelingen
Er zijn allerlei soorten insteekkoppelingen, voor bijna iedere toepassing is er een geschikte koppeling te vinden. Als u slangen van verschillende diameters aan elkaar wilt koppelen, gebruikt u een koppeling met ongelijke fittingen, deze heeft poorten met verschillende diameters. Er zijn ook meerdere vormen van de koppeling, zoals een knie, T-stuk, Y-stuk etc. Push-in koppelingen zijn verkrijgbaar in messing, RVS en kunststof.

Bekijk eerst uw situatie en beslis dan welke insteekkoppeling geschikt is, dit is afhankelijk van de druk, temperatuur en eventueel de omgeving. Deze koppelingen worden voornamelijk gebruikt in persluchtsystemen. U kunt ze ook gebruiken voor vloeistoffen, in dat geval moeten er extra stappen gemaakt worden.

Wilt u meer informatie over insteekkoppelingen en hoe deze op de juiste manier te gebruiken? Neem dan contact met ons op via info@kuilnicos.nl of bel 053 – 435 88 96.