19-01-2023

Compressor_Alup_Kuil-Nicos

Hoe vaak heeft een compressor onderhoud nodig?

Een compressor zorgt er voor dat omgevingslucht samengeperst wordt tot een gewenste hogere druk. Deze samengeperste lucht noemen we perslucht. Perslucht wordt gebruikt om machines en gereedschappen aan te drijven en vaak ook om onderdelen schoon te blazen.

Het is belangrijk om uw persluchtcompressor regelmatig te onderhouden om de kans op storingen te voorkomen. Dit om uw productieproces goed te laten verlopen.


Hoe vaak dient er onderhoud gepleegd te worden aan mijn compressor?
Een fabrikant schrijft voor hoe vaak een compressor onderhoud nodig heeft. Er zijn verschillende types compressoren met hun eigen onderdelen. Wel is het belangrijk om enkele onderdelen van uw compressor periodiek te controleren/onderhouden. Dit zijn kleinere onderhoudswerkzaamheden, die u soms ook zelf kunt doen. De grotere werkzaamheden aan uw persluchtcompressor dienen te gebeuren door een vakkundige monteur. Deze belangrijke werkzaamheden worden bepaald door draaiuren. Periodiek service en onderhoud aan uw compressor dient niet onderschat te worden, problemen door achterstallig onderhoud kunnen uw productieproces ernstig verstoren.


Wat kunt u zelf in de gaten te houden?
Bij een draaiende compressor ontstaat er door temperatuurverschillen condens in het reservoir. Deze condens dient regelmatig afgevoerd te worden, wanneer dit niet gebeurt, kan het reservoir gaan roesten en raakt het beschadigd. Gebruik het aftapkraantje van de compressor om deze condens af te voeren. Bij intensief gebruik van de compressor dient dit minimaal wekelijks te gebeuren. Gebruikt u de compressor sporadisch, tap het condens dan af na ieder gebruik.


Onderhoudsschema
Hieronder ziet u een voorbeeldschema met veelvoorkomende werkzaamheden aan een persluchtcompressor. Deze is gebaseerd op een niet-stoffige, goed geventileerde werkruimte. Voor zeer stoffige ruimtes moet het onderhoud vaker plaatsvinden. Deze richtlijnen kunnen afwijken, afhankelijk van uw compressor en de intensiteit van het gebruik. Vraag ons altijd om advies wanneer u ergens niet zeker van bent.

Onderhoud

Per 50 uur

Per 500 uur

Per 2000 uur

Condens aftappen

Klant

 

 

Controle afvoer condens

Klant

 

 

Controle oliepeil

Klant

 

 

Reinigen filterpaneel

 

Klant / Monteur

 

Reinigen luchtaanzuigfilter

 

Klant / Monteur

 

Reinigen vuilopvangfilter

 

Klant / Monteur

 

Controle riemspanning

 

Klant / Monteur

 

Olie verversen

 

 

Monteur

Oliefilter vervangen

 

 

Monteur

Aanzuigfilter vervangen

 

 

Monteur


Onderhoud door Kuil Nicos
Bij Kuil Nicos kunnen we naast het onderhoud ook het verbruik van uw persluchtcompressor monitoren. Zo kunnen we u adviseren over eventuele energiebesparing en welk onderhoudsplan bij u past. Op deze manier heeft u altijd een onderhoudscontract dat is opgesteld naar uw wensen.

Wanneer er direct onderhoud gepleegd dient te worden kunnen wij snel schakelen. Wij hebben een ruime voorraad aan onderdelen, waardoor we snel een monteur uw kant op kunnen sturen. Mocht er een onderdeel niet op voorraad zijn of het probleem kan niet verholpen worden, kunnen wij u tijdelijk een vervangende compressor aanbieden. Uw productieproces ondervindt dan zo min mogelijk hinder van het onderhoud aan uw compressor.


Neem contact met ons op voor meer informatie over compressoronderhoud.