31-07-2023

Kuil_Nicos_Lagers

Hoe kies ik het juiste type lager?

Lagers worden gebruikt om wrijving tussen bewegende onderdelen te verminderen. Ze worden gebruikt in allerlei toepassingen zoals industriële machines, voertuigen, luchtvaart en medische apparatuur.  Het kiezen van het juiste type lager is essentieel voor de goede werking van de machine, belangrijk is om te weten wat o.a. de afmeting, belasting, materiaal en afdichting van de lager moeten zijn.

Om te weten welk type lager geschikt is voor uw toepassing moet u eerst welke beschikbare ruimte er is, dit is erg belangrijk voor de grootte van de lager. Daarnaast is de belasting essentieel, een te zware belasting kan de levensduur van een lager verkorten. Zo zijn ook het toerental, scheefstelling en stijfheid van belang.

Er zijn verschillende soorten lagers, de meest voorkomende zijn;

Kogellagers: Kogellagers zijn het meest gebruikte type lager. Ze bestaan uit rollende kogels die de wrijving tussen bewegende onderdelen verminderen. Kogellagers kunnen ook nog onderverdeeld worden in verschillende modellen, meestal worden radiale of axiale lagers gebruikt.

Glijlagers: Deze lagers hebben een glad oppervlak (meestal een bus of huls) om wrijving tussen bewegende delen te verminderen, hier wordt olie of grafiet als smeermiddel voor gebruikt. Ze hebben de vorm van een cilinder en hebben geen bewegende onderdelen.

Naaldlagers: Naaldlagers worden voornamelijk gebruikt in toepassingen waar ruimte beperkt is en waar een hoog draagvermogen nodig is, vooral bij toepassingen met radiale belastingen. Omdat de naalden dun en lang zijn, hebben naaldlagers een hoger oppervlaktecontact in vergelijking met kogellagers, wat hen geschikt maakt voor toepassingen met hogere radiale belastingen.

Cilinderlagers: Een cilinderlager, ook wel wentel- of rollager genoemd, is een type lager dat bestaat uit rollende elementen die tussen de binnen- en buitenring van het lager rollen. Deze lagers zijn ontworpen om radiale belastingen (krachten loodrecht op de as) en axiale belastingen (krachten in de richting van de as) te dragen.

Kegellagers: Deze lagers hebben zowel radiale als axiale draagcapaciteit. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waarbij grote axiale krachten worden overgedragen, zoals in tandwielen en tandwielkasten.


U kunt hier ons aanbod lagers bekijken. Weet u niet welke lager geschikt is voor u? Neem dan contact met ons op via 053 – 435 88 96 of info@kuilnicos.nl